niedziela, 26 lipca 2015

Owoce pod kruszonką z płatków owsianych

Latem warto sięgać po soczyste i dojrzałe owoce sezonowe. Nektarynki, brzoskwinie, maliny, jabłka, borówki, jagody - doskonale sprawdzą się w koktajlach, sorbetach, ciastach oraz innych deserach. Dziś proponujemy szybki i bardzo smaczny deser - owoce sezonowe pod kruszonką z płatków owsianych. Deser tak wyjątkowy i tak dobry, że z łatwością zastąpić może klasyczną szarlotkę czy owocową tartę. Kolejnym plusem jest fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30min, dlatego taki deser będzie idealny na leniwe niedzielne popołudnie.
Składniki potrzebne do wykonania owocowej zapiekanki znajdą się w każdej kuchni, do wykonania potrzebne będą: 4 średniej wielkości jabłka, 2 nektarynki (mogą być też brzoskwinie), opakowanie borówki amerykańskiej, garść malin, 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych ( mogą być zwykłe płatki owsiane), 1/2 szklanki płatków orkiszowych (można zastąpić zwykłymi), 6 łyżek miodu, 5 łyżek masła, szczypta cynamonu, aromat pomarańczowy, szczypta soli.

Owoce należy umyć, jabłka pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Do naczynia dodajemy cząstki nektarynek, borówki i maliny. Owoce polewamy 3 łyżkami miodu i posypujemy szczyptą cynamonu.
Płatki owsiane pełnoziarniste wsypujemy do blendera, dodajemy masło, resztę miodu, sól i cynamon. Blendujemy do uzyskania masy konsystencją podobnej do kruszonki. Jeśli masa jest za sucha można dodać jeszcze trochę masła. Gdy kruszonka jest gotowa pokrywamy nią owoce w miarę równomiernie, tak by pokryć 90% owoców. Następnie zapiekankę posypujemy całymi płatkami orkiszowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30minut w piekarniku nagrzanym do 200*C, do zrumienienia się kruszonki. Podajemy na ciepło najlepiej w miseczkach. Można dodać gałkę lodów waniliowych. Deser idealny na lato. Kruszonka z płatków owsianych smakuje doskonale w połączeniu z kwaskowymi owocami.

Owocowa zapiekanka to znakomity deser  dla dorosłych jak i dla dzieci. Z takiej ilości składników uzyskamy 4 spore porcje deseru.

2 komentarze:

  1. Wypróbowane, sprawdzone, zjedzone... Smakowało całej rodzinie, a w szczególności dzieciakom. Z chęcią wrócę do tego przepisu i czekam na więcej pysznych inspiracji <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że smakowało i pozdrawiamy

      Usuń