sobota, 25 lipca 2015

Jambo Shells nadziewane szpinakiem i serem feta w pomidorach z czosnkiem

Szukacie szybkiego, smacznego, a do tego zdrowego pomysłu na obiad dla całej rodziny? Proponujemy nasze Jambo Shells nadziewane szpinakiem i serem feta w pomidorach z ziołami. Danie nie jest pracochłonne, a jego przygotowanie zajmie tylko kilka chwil. Doskonałe również na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Lekkie, a przy tym sycące z cudowną ziołową włoską nutą.



Lista zakupów:
- makaron duże muszle cała paczka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 paczki świeżego lub 1 paczka mrożonego szpinaku 
- opakowanie Sera typu feta
- 1,2 opakowania suszonych pomidorów w oliwie
- 3 duże świeże pomidory
- świeże lub suszone oregano
- świeża bazylia
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- szczypta cukru

Wystarczy muszelki makaronowe "Jumbo Shells" wrzucić do posolonej gotującej się wody i gotować przez około 10min tak, by były al dente. Muszle będą zapiekane dlatego ważne jest by ich nie rozgotować. W czasie gdy makaron będzie się gotował na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, gdy oliwa zaczyna pachnieć czosnkiem dokładamy mrożony choć oczywiście lepiej świeży wcześniej umyty i poszatkowany na drobno szpinak i całość podsmażamy. Po przesmażeniu dodajemy kawałeczki sera feta i całość doprawiamy głównie świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli jeśli trzeba (bo ser feta jest słony sam w sobie). Masa powinna być w miarę zwarta. Ilość dodanej fety będzie zależała od tego jaki szpinak wybierzecie. Warto fetę dodawać stopniowo by farsz szpinakowy nie wyszedł za słony. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą by się nie posklejał, a następnie muszle rozkładamy na półmisku, tak by nie zniszczyć ich struktury i by łatwo się je nadziewało.


Świeże pomidory obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Do pomidorowego sosu dodajemy 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, świeże lub suszone oregano, pokrojone suszone pomidory. Sos gotujemy około 5 minut w między czasie doprawiając do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos pomidorowy, na nim układamy Jumbo Shells wypełnione farszem szpinakowym. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami świeżej bazylii i gotowe.


Do dekoracji stołu polecamy klasyczny lniany obrus w jasnym kolorze, do tego maty bawełniane w kolorze brązowym oraz plecione prostokątnie maty, które dodadzą uroku i nowoczesności. Wprowadzenie dodatkowej faktury w formie plecionek pozwoli również na pełniejsze wyeksponowanie stylowej nowoczesnej zastawy stołowej. Talerze, talerzyki i miseczki o nieregularnych kształtach sprawdzą się tu idealnie. Do tego klasycznie sztućce i proste, wysokie, szklane kieliszki. Uroku dodadzą metalowe lampiony na świeczki typu tea light, oraz klasyczne wysokie, szklane, świeczniki.

 
W roli pojemnika na świeże zioła doskonale sprawdzi się cynowa konewka ze zdobieniami w stylu vintage oraz kwiatowym motywem. Taka kompozycja stołu to najlepszy dowód na to, że wystarczy dosłownie kilka dodatków, by stylowo i nowocześnie udekorować stół. Stylizacja sprawdzi się idealnie podczas letniego obiadu w gronie znajomych i rodziny. Wszystkie elementy dekoracji stołu znajdziecie w naszym e-sklepie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz