czwartek, 6 sierpnia 2015

Arbuzowa pizza - idealna na upalne popołudnie

Latem świeże, soczyste i dojrzałe owoce są na wyciągnięcie ręki. My podpowiadamy jak skutecznie przekonać najmłodszych i tych nieco starszych do zdrowych owocowych przekąsek. Polecamy prostą do wykonania, smaczną i pełną owoców - arbuzową pizzę.

Wystarczy kilka składników by wyczarować pyszną owocową ucztę, idealną na podwieczorek w ogrodzie czy urodzinowe przyjęcie.
W robienie pizzy można zaangażować najmłodszych.




 Do przygotowania arbuzowej pizzy potrzebne będą:
- 1 plaster dojrzałego arbuza
- 1 nektarynka  
- garść malin 
- garść czerwonych porzeczek
- garść borówek
- 1/2 tabliczki białej czekolady 
- kilka listków mięty do dekoracji



Owoce myjemy. Arbuza kroimy tak, by uzyskać okrągły plaster o grubości ok 1.5cm. Na talerzu układamy plaster arbuza, następnie w kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy białą czekoladę. Na powierzchni arbuzowej pizzy robimy rozmaite szlaczki z czekolady, a następnie układamy pokrojone w cząstki plasterki nektarynki, dodajemy borówki, maliny oraz pozbawioną łodyg porzeczkę. Całość dekorujemy kilkom listkami świeżej mięty i gotowe.


Pizze należy serwować zaraz po przygotowaniu, krojąc w tradycyjne dla pizzy trójkątne porcje. Dzięki niewielkiej ilości czekolady nawet stroniące od owoców dzieciaki dadzą się skusić na mały kawałek. Słodycz czekolady doskonale równoważą owoce. Taka pizza to doskonała i zdrowa alternatywa dla kalorycznych przekąsek. Pyszna, kolorowa i naprawdę prosta w wykonaniu.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz