wtorek, 7 lipca 2015

Muffinki rabarbarowo-truskawkowe

Muffinki rabarbarowo-truskawkowe

Szybkie do przygotowania, słodko-kwaśne, idealne na podwieczorek w ogrodzie.

Do przygotowania muffinek potrzebne będą:
- 150g pokrojonego rabarbaru 
- 100g truskawek
- 3 łyżki oleju 
- 1 jajko 
- 1 szklanka mleka 
- 1.5 szklanki mąki 
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- szczypta soli 
- łyżeczka sody

Pokrojone na cząstki truskawki łączymy z rabarbarem i 1.2 szklanki cukru i czekamy, aż puszczą sok. W osobnej misce mieszamy pozostały cukier, sól, olej, jajko. Dodajemy mleko oraz mąkę z sodą. Na koniec dodajemy odsączone z soku owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami tak, by sięgało do 2/3 wysokości foremek. Wierzch każdej muffinki posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Babeczki pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku do 25 minut, aż będą pachnieć, a sok z owoców przestanie wypływać. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Wierzch można polukrować, ozdobić owocową glazurą z dżemu morelowego lub posypać cukrem pudrem. Muffinki można podawać z gałką lodów waniliowych oraz musem owocowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz