Składniki potrzebne do przygotowanie tarty:
- 200g mąki
- 70g cukru pudru
- 3/4 kostki masła (kostka 200g)
- szczypta soli
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu tłustego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (op. 60g)
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- 4-5 brzoskwiń
Ze składników na tartę należy szybko zagnieść ciasto i schować na minimum 30minut do zamrażarki. Następnie wyjąć ciasto podzielić na dwie części (jeśli ciasto ma być z kruszonką) rozwałkować i wyłożyć na blachę do tart. Grubość kruchego spodu zależy od indywidualnych preferencji, należy jednak pamiętać by ciasto nie było cieńsze niż 4mm. Tak przygotowany spód pieczemy do 20min w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się (długość pieczenia zależny od piekarnika). Aby ciasto nie pęczniało i nie odstawało od foremki należy je przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwać widelcem. Można też ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczeni, a na wierzch wysypać groch lub fasolę. U nas ciasto było ponakłuwane i gotowe po ok 25 minutach. Po upieczeniu spód wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia, nie wyłączamy piekarnika.
Tartę serwować można z dodatkową porcją owoców, listkami mięty oraz gałką lodów. Ciacho doskonale prezentuje się na talerzykach deserowych dostępnych w naszym sklepie.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz