czwartek, 17 września 2015

Tarta serowa z brzoskwiniami

Ta wyjątkowa tarta to idealne szybkie rozwiązanie na smaczny i prosty deser dla całej rodziny. Kruchy spód, pyszna masa serowa oraz pachnące słońcem brzoskwinie to doskonałe połączenie, które smakuje i małym i dużym.

Składniki potrzebne do przygotowanie tarty:
- 200g mąki
- 70g cukru pudru
- 3/4 kostki masła (kostka 200g)
- szczypta soli
- 1 jajko



Składniki na masę serową:
- 500g twarogu tłustego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (op. 60g)
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- 4-5 brzoskwiń

Ze składników na tartę należy szybko zagnieść ciasto i schować na minimum 30minut do zamrażarki. Następnie wyjąć ciasto podzielić na dwie części (jeśli ciasto ma być z kruszonką) rozwałkować i wyłożyć na blachę do tart. Grubość kruchego spodu zależy od indywidualnych preferencji, należy jednak pamiętać by ciasto nie było cieńsze niż 4mm. Tak przygotowany spód pieczemy do 20min w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się (długość pieczenia zależny od piekarnika). Aby ciasto nie pęczniało i nie odstawało od foremki należy je przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwać widelcem. Można też ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczeni, a na wierzch wysypać groch lub fasolę. U nas ciasto było ponakłuwane i gotowe po ok 25 minutach. Po upieczeniu spód wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia, nie wyłączamy piekarnika.


  W osobnym naczyniu należy zmielić lub zblendować ser biały tak, by stanowił gładką masę, do masy serowej dodać proszek budyniowy, cukier puder i jajko. Można użyć gotowego sera na sernik jednak ten mielony własnoręcznie jest dużo lepszy w smaku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy na wcześniej upieczony spód. Wierzch ciasta wygładzamy, a następnie układamy na nim cząstki brzoskwiń. W wersji z kruszonką na brzoskwinie należy zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Jeśli robimy bez kruszonki to ciasto wędruje do piekarnika na 20 do 25 minut, aż wierzch ciasta będzie przypieczony i rumiany. Po upieczeniu ciasto musi trochę przestygnąć.

Tartę serwować można z dodatkową porcją owoców, listkami mięty oraz gałką lodów. Ciacho doskonale prezentuje się na talerzykach deserowych dostępnych w naszym sklepie.
Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz