poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Wegańskie lody bananowo-ananasowe

Lody to najlepszy sposób na odrobinę ochłody w upalny dzień. Niestety te dostępne w sklepach nie należą do najzdrowszych, często zawierają duże porcje cukru, barwniki oraz konserwanty. My dziś przedstawimy sprytny pomysł na wegańskie lody bananowo-ananasowe, które można przygotować w domu. W zaledwie 3h można zrobić pyszny lodowy deser bez użycia specjalistycznych maszynek do lodów. Pewnie się zdziwicie jakim cudem otrzymamy wegańskie lody skoro z owoców robi się raczej sorbety.
Otóż przepis można wzbogacić o mleko sojowe, ryżowe lub kokosowe. A poza tym wszyscy, którzy próbowali lodów w wersji bez mleka zdziwieni byli ich mlecznym, przypominającym lody smakiem. Zdecydowanie polecamy wszystkim nie tylko weganom. Lody doskonale sprawdzą się jako zdrowa propozycja deseru dla osób z nietolerancją laktozy oraz będących na diecie. Składniki potrzebne do wykonania lodów to banany i sok ananasowy 100% w proporcjach na 3 banany - 100ml soku. O gęstości lodów będzie decydowała właśnie ilość dodanego soku oraz stopień zmrożenia.



Banany myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy końcówki i kroimy w plastry. Następnie na talerz wyłożony papierem do pieczenia wykładamy bananowe krążki i wkładamy do zamrażalnika. Banany mrozimy najmniej 3 godziny ( im dłużej tym lepiej ). Zamrożona kawałki owoców przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy 100ml soku, a następnie blendujemy na gładką masę. Bananowa pulpa po około 2min uzyska gładką konsystencję i puszystość. Porcje soku zastąpić można mlekiem kokosowym, wtedy lody nabiorą jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Dzieciaki jednak chętniej sięgają po te na bazie soku ananasowego. Lody można podawać od razu po zblendowaniu lub wstawić w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika by bardziej się schłodziły. Koniecznie spróbujcie zrobić taki deser dla swoich najbliższych.

Oczywiście można urozmaicić propozycje podania lodów, dokładając na ich wierzch pokruszone ciasteczka czekoladowe, lub sezonowe owoce.

Nasze lody podaliśmy w ceramicznej niebiesko białej miseczce, w tle widać podkładkę pod talerze z kwiatowym wzorem. 

Z podanej ilości składników otrzymamy 2 duże porcje lodów lub trzy mniejsze. Jeśli chcecie uzyskać większa porcję wega lodów to podwójcie ilość składników pamiętając o zachowaniu proporcji.

Do tego deseru warto wybierać dojrzałe banany, wtedy deser będzie idealnie słodki i nie trzeba będzie dodawać cukru.

Życzymy smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz