poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Owsiane na podwieczorek i do szkoły

Szukacie pomysłu na szybki podwieczorek lub zdrową przekąskę dla dzieciaków do szkoły.
A może zdrowe owsiane ciacha? Szybkie i proste w przygotowaniu, bez mąki, bez jajek i bez mleka. 100% naturalnych składników. Wystarczy 30 min by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Chrupiące, słodkie i co najważniejsze zdrowe!

Do wspólnego pieczenia zaproście dzieciaki, wykonanie ciastek jest dziecinnie proste i z pewnością da dużo frajdy małym cukiernikom.



Do przygotowania owsianych ciasteczek potrzebne będą:

- szklanka płatków owsianych takich do jedzenia bez gotowania
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych 
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1/4 szklanki żurawiny suszonej
- banan
-1/4 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju

Rodzynki wsypać do miseczki i zalać wodą, po kilku minutach odsączyć na sitku. Płatki owsiane i orkiszowe, żurawinę, plasterki banana, sól, miód i oraz 2 łyżki oleju należy przełożyć do naczynia do blendowania i rozdrobnić. Blendujemy pulsacyjnie jedynie do połączenia się składników, nie chodzi o uzyskanie jednolitej struktury ciasta. Gdy składniki przypominają kruszonkę lub granolę przestajemy blendować, a do masy dodajemy rodzynki (można też dodać ekstraktu z wanilii lub odrobinę cynamonu). Całość mieszamy i ciasto gotowe. Teraz przyjemniejsza część przygotowania owsianych - czyli formowanie ciach.



Do formowania ciastek najlepiej sprawdzą się okrągłe foremki do wycinania kruchych ciasteczek czy pierników. Zanim zaczniemy formować ciastka ustawiamy piekarnik na 180*C. Formę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia, przykładamy foremki, a następnie napełniamy je łyżką ciasta. Wierzch koniecznie dociskamy i wygładzamy. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do łyżki i nie chce się dać wygładzić wystarczy zanurzyć łyżkę w wodzie - i dopiero wygładzać. Nie trzeba też robić dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami bo nie przybierają one na objętości podczas pieczenia.
Formę z ciachami wstawiamy do piekarnika na 20-25 min ( w zależności od piekarnika ). Kiedy są gotowe? Jak lekko się uprażą, zaczną pachnieć i zmienią kolor na lekko brązowy.


Po upieczeniu przekładamy do ostudzenia na kratkę. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze ciepłe z filiżanka ulubionej herbaty. Sprawdzą się doskonale jako zdrowa przekąska dla dzieci, dodadzą energii i osłodzą pobyt w szkole.


Rodzynki w ciachach zastąpić można orzechami laskowymi, migdałami, pestkami z dyni czy słonecznika. Ważne jest aby dodatki stanowiły 3/4 szklanki - w innym przypadku ciastka będą się rozpadać i wyjdą za twarde.
Talerzyk widoczny w naszej propozycji podania znajdziecie tutaj

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz