Ile potrzeba by zrobić pyszny, zdrowy i odżywczy smoothie, idealny na upalny dzień?
Wystarczy:
- dojrzały owoc mango,
- średniej wielkości banan
- 2 dojrzałe brzoskwinie
Nie potrzeba cukru, bąbelków, barwników ani innych dodatków by cieszyć się tropikalnym owocowym orzeźwieniem. Przygotowany z tych owoców smoothie nie tylko ugasi pragnienie, jest też zdrową przekąską (również dla dzieci), która ma moc!
Komponując koktajl celowo wybraliśmy właśnie taki owocowy zestaw. Kryjące się w mango, bananach i brzoskwiniach witaminy i składniki mineralne, to porcja czystej witalności.
Mango
Zaliczany do grona "superowoców" - czyli owoców, które poza witaminami i składnikami mineralnymi odznaczają się wysoką zawartością antyoksydantów.
Superowoce,
to naturalna broń przed procesami starzenia się organizmu, a zawarte w nich
przeciwutleniacze i składniki odżywcze dodają energii, poprawiają wydolność organizmu oraz pozytywnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci.
Superowoce pomagają
również w walce z nadciśnieniem, anemią, miażdżycą i chorobami nowotworowymi. Mango to słodki i
aromatyczny owoc o owalnej strukturze, delikatnym miąższu i dużej niejadalnej
pestce. To doskonałe źródło witamin A, C, E oraz żelaza i wapnia. Po soki i pulpy z mango powinny sięgać osoby borykające się z anemią. Mango wpływa również na trawienie
pokarmów. Dostępne jest w większości supermarketów.
Banany
Banany to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych w tym A, C, E i K oraz witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, fosforu. Są wyjątkowo sycące, słodkie i powszechnie dostępne. Idealne jako składnik zagęszczający do soków i koktajli owocowych. Banany obniżają cholesterol oraz obniżają ciśnienie tętnicze, dlatego warto po nie sięgać i umieścić je w codziennym jadłospisie.
BrzoskwinieOwoce o kulistym kształcie, pomarańczowym miąższu, oraz zamszowej czerwono-pomarańczowej skórce. Dojrzałe brzoskwinie są pachnące, słodkie, pełne witamin i składników mineralnych.Wapń, magnez oraz żelazo - to składniki mineralne, które wspomagają prawidłową prace organizmu - dlatego po owoce te chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Brzoskwinie zawierają również beta karoten oraz błonnik. Beta karoten przyspieszy i utrwali letnią opaleniznę, a naturalni błonnik oczyści organizm z toksyn.
Wykonanie smoothie:
Owoce dokładnie myjemy, następnie obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy. Przelewamy do szklanek i gotowe.
Smoothie należy wypić od razu po przygotowaniu. W cieplejsze dni owoce zwłaszcza mango i brzoskwinie można schłodzić w lodówce - wtedy smoothie będzie bardziej orzeźwiający.
Szklanka koktajlu, to łatwo przyswajalna porcja witamin i składników odżywczych, która poprawi samopoczucie, nasyci żołądek oraz wzmocni i zrewitalizuje organizm podczas upałów.
1 niepełna szklanka koktajlu, to zaledwie 142kcal.
Życzymy smacznego!
Elementy stylizacji stołów widoczne na zdjęciach znajdziecie w Ewa&Ja Home oraz w naszym e-sklepie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz