Muffinki rabarbarowo-truskawkowe
Szybkie do przygotowania, słodko-kwaśne, idealne na podwieczorek w ogrodzie.
Do przygotowania muffinek potrzebne będą:
-
150g pokrojonego rabarbaru
- 100g truskawek
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
-
1 szklanka mleka
- 1.5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
-
szczypta soli
- łyżeczka sody
Pokrojone na cząstki truskawki
łączymy z rabarbarem i 1.2 szklanki cukru i czekamy, aż puszczą sok. W
osobnej misce mieszamy pozostały cukier, sól, olej, jajko. Dodajemy
mleko oraz mąkę z sodą. Na koniec dodajemy odsączone z soku owoce i
delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej
papilotkami tak, by sięgało do 2/3 wysokości foremek. Wierzch każdej
muffinki posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Babeczki pieczemy w
rozgrzanym do 200*C piekarniku do 25 minut, aż będą pachnieć, a sok z owoców przestanie wypływać. Po upieczeniu
przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Wierzch można polukrować, ozdobić owocową glazurą z dżemu morelowego lub posypać cukrem pudrem. Muffinki można podawać z gałką lodów waniliowych oraz musem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz