sobota, 31 października 2015

Halloween'owa zupa dyniowa

Nasza propozycja na Halloween to kremowa i pikantna zupa dyniowa, podawana z grzankami i łyżką kwaśnej śmietany. Doskonale smakuje, rozgrzewa i jest niezastąpiona w sezonie grypowym. Jeśli chcemy aby najmłodsi polubili dyniową wystarczy dodać mniej imbiru, a więcej grzanek ;)

Do przygotowania zupy potrzebne będą:
- 500g dyni
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3cm imbiru
- 2 marchewki
- pietruszka korzeń
- 5 ziemniaków (mączystych)
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- cząber
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz czarny
- kostka bulionu warzywnego
- kwaśna śmietana oraz grzanki do dekoracji



W garnku o grubym dnie przesmażamy na oleju cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek (ilość w zależności od upodobań). Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, zioła prowansalskie oraz cząber. Smażymy do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat, należy dodać obroną i pokrojoną w cząstki dynię, a następnie warzywa zalać wodą (około 2l) aby warzywa były przykryte. Do zupy dodajemy sól, pieprz czarny, pieprz cayenne oraz kostkę warzywną. Gdy dynia w zupie zmięknie można dodać obrane i stare na drobnej tarce kłącze imbiru. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. Gdy ziemniaki w zupie będą ugotowane zupę można zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem. Po blendowaniu ponownie podgrzać jeśli trzeba to jeszcze doprawić. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany oraz grzankami. Taka zupa doskonale się sprawdzi nie tylko w Halloween, ale również na co dzień. Zawarte w niej przyprawy doskonale rozgrzeją i uchronią przed wirusami. 


Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz